Sådan tømmer du din browser cache

Hvad er browser cache

Først og fremmest er det vigtigt at man forstår hvad browser cache er og at man ikke sætter det i forbindelse med fejl.
Browser cache er noget din browser gør, for at kunne loade hjemmesider hurtigere.

På vores side af bordet kan vi lave nogle konfigurationer der fra hjemmesiden og serveren levere bedre cache til din browser. Det bliver ofte omtalt som cache opsætning eller server cache, men i sidste ende gemmes det hele i din browser cache.

Cache er en måde at komprimere og gemme filer på, så de fylder mindre og derfor ikke tager så lang tid at downloade.
Google som er dominerende på web markedet sætter standarden for fremtidens forventninger til internet og de sætter hele tiden større og større krav for hvor hurtigt en hjemmeside skal loade. Derfor bliver man nødt til at arbejde mere og mere med cache.

Derfor kan du opleve at din ændringer på hjemmesiden ikke er synlige når du tjekker

Vi konfigurere noget cache på din hjemmeside. Det betyder at vi gør således at alle elementer, billeder, kode m.m. fylder så list som muligt og så laver vi et "Gzip" på dem, som er en pakket fil i et format Google gerne vil have "G"'et står for "Google".

Dernæst, når din browser åbner din hjemmeside, downloader den disse cache filer og gemmer dem lokalt. Det gør den for at kunne åbne din side lynhurtigt næste gang.
Men det betyder også, at din browser faktisk loader og åbner en gemt udgave af din hjemmeside, den henter nemlig de filer den har gemt lokalt hvilket er lige med de cachede filer.

Det er ikke kun din hjemmeside der går sådan, det er alle hjemmesider på internettet der går sådan og man er nødt til det for at kunne loade hjemmesiderne hurtigt nok til at overholde Googles retningslinjer.

Derfor kan du opleve at din back-end bliver langsom

En browser er normalt indstillet til at den automatisk tømmer sin cache en gang i mellem. Dvs. at den sletter de cache filer den har og henter nye.
Det gør den naturligvis for at sikre at du så hvidt muligt får det mest opdaterede billede af siden.

Men, i nogle tilfælde kan en browser være indstillet til at have en lang periode før den tømmer eller indstillet til slet ikke at tømme sin cache.
Det betyder at den bygger flere og flere cache filer jo oftere du besøger siden og når man snakker back-end af din hjemmeside hvor der ligger funktioner m.m. så kan de mange cache filer begynde at konflikte med hinanden.

Når cache filer begynder at konflikte med hinanden, kan du opleve at ting begynde at blive langsomme og så er det tid til at tømme din cache.

Sådan tømmer du din cache

Hvis du oplever at dine ændringer ikke slår igennem er der flere fremgangsmøder du kan benytte inden du tømmer din browser cache som vi vil gennemgå her nedenfor.

Step 1: Bed din browser om at hente en frisk udgave af din hjemmeside

Dette er det første og nemmeste step som oftest løser de problemer man har.
Det gøre ved at stå på siden i din browser og trykke ctrl+f5.
Hvis du benytter Macbook skal du trykke cmd+r.

Gør dette et par gange og se om problemerne ikke løser sig.

Hvis de ikke løser sig, kan du hoppe videre til step 2.

Step 2: Tøm din server cache

Inden du går i gang med at tømme cachen i din browser, kan du prøve at nulstille server cachen.

Vær opmærksom på at lige efter du gør dette, kan du opleve at hjemmesiden er lidt langsom, da den skal opbygge nye cache filer.

WordPress: Sådan tømmer du din server cache

Log ind i back-end af din WordPress.
I toppen vil du se en sort bar hvor der er et punkt der hedder "WProcket".
WP rocket er det cache system vi benytter til Wordpress, hvis du ikke har fået din hjemmeside lavet hos os, kan det være et andet plugin, men me stor sandsynlighed samme fremgangsmåde.

Baren ser ud som på billedet nedenfor.
Klik her på både "Clear cache" og "Purge OPcache":

Prestashop: Sådan tømmer du din server cache

I prestashop er der to steder du skal tømme din cache.
Såfremt du ikke har fået lavet din Prestashop hos os, er det kun første sted du tømmer din cache. Det andet sted vi viser her, er et ekstra cache modul vi benytter for at øge load tid og performance yderligere end det Standard Prestashop tilbyder.

Log ind i din back-end og naviger til "Avanceret funktioner" og dernæst "Ydelse".
Ti toppen til højre klikker du "Ryd cache":

Næste sted finder du ved at scrolle ned i den sorte menu til venstre til det område der hedder "Speed optimization", her klikker du på "Dashboard".
I midten af skærmen, finder du en knappe "Clear all caches", klik også på denne:

Step 3: sådan tømmer du din browser cache

Såfremt step 1 og step 2 ikke har afhjulpet dine problemer, kan du nu forsøge dig med at tømme din browser cache.
Fremgangsmåden her er forskellig alt efter hvilken browser du benytter og vi linker derfor blot til de officielle guides for de mest brugte browser typer her:

Såfremt ingen af ovenstående fremgangsmåder afjælper dine problemer, bør du kontakte din udvikler/projektleder med en god beskrivelse af den problematik du oplever. Medsend evt. link til denne artikel og forklar at du har forsøgt dig med at tømme cache så der ikke spilles tid på at forklare om dette igen.